Rijbewijs aanvragen

Ben je geslaagd? Gefeliciteerd! Na de examendag kun je je rijbewijs aanvragen bij de gemeente waar je woont. Bij Examencentrum vertellen we je graag meer.

2todrive logo

Begeleiderspas (alleen voor 2toDrive)

Om je rijbewijs te kunnen aanvragen als je jonger bent dan 18 jaar, heb je een begeleiderspas nodig. Heb je die nog niet, dan moet je deze eerst aanvragen.

Afspraak maken gemeente

Om het rijbewijs aan te vragen moet je eerst een afspraak maken bij de gemeente waarin je woonachtig bent. Meestal kun je dat via de website van de gemeente doen.

pasfoto icoon

Pasfoto

Als je naar een fotograaf gaat voor het schieten van de pasfoto voor je rijbewijs, geef dit dan aan. Als het goed is weet de fotograaf wat er verwacht wordt van een dergelijke foto. Als je precies wilt weten wat de eisen zijn, bekijk dan deze pagina van de Rijksoverheid over de eisen van een pasfoto.

Geldig identiteitsbewijs

Als het goed is ben je al in het bezit van een geldig identiteitsbewijs, dat is namelijk verplicht. Daarom gaan we je niet vermoeien met de eisen waaraan dit bewijs moet voldoen. Let echter wel op dat je identiteitsbewijs niet beschadigd is. Ook moet je je originele identiteitsbewijs meenemen, een kopie voldoet niet.

Wacht niet te lang

Het is wel handig als je je rijbewijs snel aanvraagt bij je gemeente. De verklaring van het CBR dat je gezond genoeg bent (je gezondheidsverklaring) om de weg op te gaan, blijft namelijk 1 jaar geldig. Je uitslag (geslaagd!) blijft 3 jaar geldig.

Meenemen naar de gemeente

Je moet het volgende meenemen naar de gemeente:

  • Een pasfoto die voldoet aan de wettelijke eisen
  • Een geldig identiteitsbewijs
  • Je huidige rijbewijs als je dat al hebt
  • Je begeleiderspas (alleen voor 2toDrive)
  • Een pinpas of contant geld

Het rijbewijs ligt meestal 5 tot 6 werkdagen na je aanvraag voor je klaar. Dit kun je meestal ook sneller laten doen tegen een extra vergoeding. Je moet je rijbewijs zelf aanvragen en zelf ophalen. Let op: Ga niet rijden zolang je het officiële rijbewijs nog niet hebt!

Oefen voor het CBR theorie-examen

Start meteen met een examen