Hoe werkt het CBR theorie-examen?

Het CBR theorie examen voor de auto bestaat uit 25 vragen over gevaarherkenning, 12 vragen over verkeerskennis en 28 vragen over verkeersinzicht. Van de vragen over gevaarherkenning moet je er minimaal 13 goed hebben, van die over verkeerskennis zijn dit er minimaal 10 en bij het onderdeel verkeersinzicht minimaal 25. Ga je het theorie examen doen voor de motor of bromfiets? Dan krijg je 50 vragen over verkeersregels en verkeersinzicht waarvan je er 41 voor de motor en 43 voor de bromfiets goed moet beantwoorden.

Wat neem ik mee?

Of je nu je theorie examen voor de auto, motor of bromfiets gaat doen, je neemt altijd een geldig identificatiebewijs en je reserveringsnummer mee. Het reserveringsnummer vind je in de reserveringsbevestiging die je hebt ontvangen. Zorg ook dat je voorafgaand nog op de huidige pagina van het specifieke examen kijkt of en welke aanvullende benodigdheden je mee moet nemen.

Hoe verloopt het CBR theorie examen?

Wanneer het tijd is om je theorie examen af te nemen, raden we je aan om minimaal een kwartier van de tevoren aanwezig te zijn op de gekozen CBR locatie. Bij aankomst meld je je aan bij de aanmeldzuil, vul je je reserveringsnummer in en controleer je je gegevens. Vervolgens kun je al je bezittingen veilig opbergen in een kluisje en neem je plaats in de wachtruimte. In de wachtruimte staan schermen met instructies, houd deze dus goed in de gaten. Zodra er achter jouw naam en reserveringsnummer op het scherm staat ‘Ga naar start examen’ ben je aan de beurt. Je meldt je dan bij de balie ‘Start examen’, je identiteitsbewijs wordt gecontroleerd en je krijgt een tafelnummer. Je legt je identiteitsbewijs op tafel en voert je reserveringsnummer in op het scherm. Dan kun je starten met je examen. Zodra je klaar bent zie je meteen of je of geslaagd bent.

Welke onderdelen komen op het theorie examen?

Voor het auto theorie examen krijg je drie onderdelen: gevaarherkenning, kennis en inzicht. Bij het motor- en bromfiets examen komen enkel de onderdelen kennis en inzicht aan bod. We leggen per onderdeel uit wat het inhoudt en wat je kunt verwachten:

 • Gevaarherkenning: draait om het herkennen van gevaar en reactievermogen. Je hebt 8 seconden per situatie om te bepalen of je gaat remmen, het gas lot laat of niks doet.
 • Kennis: in dit onderdeel toon je aan dat op de hoogte bent van de feiten en huidige regels. Je kunt deze vragen markeren en je antwoord binnen de tijd nog wijzigen.
 • Inzicht: bij kennis laat je zien dat je de regels ook goed kunt toepassen en dus de juiste beslissingen kunt nemen. Ook bij dit onderdeel kun je vragen markeren en je antwoord binnen de tijd aanpassen.

Welke soort vragen krijg ik op het theorie examen?

Je kunt verschillende soorten vraagstellingen verwachten op het theorie examen. Hieronder worden de belangrijkste opgesomd:

 • De sleepvraag
 • De single-sleepvraag
 • De invulvraag
 • De hotspotvraag
 • De ja/nee vraag en meerkeuzevraag
 • De multiple respons vraag

Voordat je het theorie examen gaat afnemen is het belangrijk om de vraagstellingen te begrijpen, daarom is het doen van oefenexamens cruciaal. Onze oefenexamens zijn bijna identiek aan die van het CBR, hierdoor wen je aan de vraagstellingen en de beperkte tijd die je op het echte examen ook hebt.

Sleepvraag
Single-sleepvraag
Invulvraag
Hotspotvraag
Ja/Nee vraag
Meerkeuzevraag

Hoe lang duurt het theorie examen?

Voor het gewone theorie examen voor de auto, motor en bromfiets heb je 30 minuten de tijd. Het kan zijn dat je extra tijd nodig hebt bij je examen, bijvoorbeeld wanneer je dyslexie hebt. In dat geval kun je meer tijd krijgen om je theorie examen af te nemen. Deze tijd geldt ook als je individuele begeleiding nodig hebt bij je examen, bijvoorbeeld als je autisme hebt. Verder zijn er nog andere mogelijkheden:

 • Theorie examen in het Engels
 • Theorie examen met een tolk

Einde van je theorie examen

Nadat je het theorie examen hebt afgerond, krijg je direct de uitslag te zien:

Geslaagd
Gezakt

Je kunt dan meteen zien hoeveel en welke vragen je (eventueel) fout hebt beantwoord. Als je geslaagd bent is de uitslag 1,5 jaar geldig. Ben je gezakt, dan moet je opnieuw een theorie examen reserveren bij een van de CBR locaties. Na afloop krijg je een e-mail van het CBR waarin staat aan welke onderdelen je nog even wat extra tijd moet besteden.

Oefen voor het CBR theorie-examen

Start meteen met een examen