Examencentrum biedt alle informatie over het behalen van het rijbewijs voor de bromfiets, motor of auto Hulp bij het gebruik van examencentrumVeel gestelde vragen en antwoordenGebruiksvoorwaarden van examencentrumGegevensverwerking op examencentrumDoorlinken naar examencentrumContact opnemen
Alles over het halen van het rijbewijs voor de bromfiets, motor of autoAlles over het afleggen van het CBR theorie examen voor de bromfiets, motor of autoAlles over het afleggen van het CBR praktijk examen voor de bromfiets, motor of autoOpfriscursus voor rijbewijsbezitters bromfiets, motor of auto
Leren van de verkeerstheorieTheorie oefenen examens bromfietsTheorie oefenen examens motorTheorie oefenen examens autoCBR theorie examen afleggen
Het officiële theorie examen afleggen (voor rijbewijs categorie Am, A en B) bij het CBR
Als je de verkeerstheorie hebt geleerd kun je zelfstandig het officiële theorie examen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen afleggen. Het CBR is de enige officiële instantie in Nederland die theorie en parktijkexamens voor het rijbewijs afneemt. Je kunt op één van de verschillende locaties het theorie examen afleggen. Je mag het theorie examen afleggen als je de leeftijd van 18 jaar hebt bereikt (voor de bromfiets geldt een leeftijd van 16 jaar) en in Nederland woonachtig bent.
 
Als je de verkeerstheorie hebt geleerd en je hebt jezelf ervan overtuigd dat je kan slagen voor het bromfiets, motor of auto theorie examen, dan kun je een plaats reserveren om het officiële theorie examen af te leggen.
 
Als je het theorie examen met goed gevolg aflegt krijg je een theoriecertificaat waarmee je praktijkexamen kan doen (dit geldt nog niet voor de bromfiets). Het theoriecertificaat is één jaar geldig. Heb je niet binnen dat jaar het praktijk examen met goed gevolg afgelegd, dan dien je opnieuw het theorie examen te doen.
 
Andere talen
Het theorie examen wordt klassikaal in het Nederlands, Engels en Turks afgenomen. Wil je theorie examen in een andere taal doen, dan dien je een individueel examen te reserveren en een tolk in te huren.

Landelijke reserveringslijn
Het officiële theorie examen kun je reserveren via de CBR online reservering website.

Waar kan ik examen doen?
Je kunt examen doen in één van de lokaties van het CBR in Nederland.

Hoe werkt een theorie examen?
Het theorie examen bestaat uit 50 vragen (auto 65 vragen) waarop je antwoord dient te geven. Er zijn vragen met de antwoordmogelijkheden ja/nee, A/B/C en open vragen waar je een getal dient in te vullen. De vragen verschijnen op monitoren en worden voorgelezen. Het beantwoorden van de vragen doe je met behulp van een antwoordterminal die zich voor je op de tafel bevindt. Na afloop krijg je gelijk de uitslag. Het examen duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Hoe bereid ik mij voor?
Je dient de verkeerstheorie eerst te leren. Daarna kun je op deze website theorie examens oefenen voor de bromfiets, motor of auto.