Examencentrum biedt alle informatie over het behalen van het rijbewijs voor de bromfiets, motor of auto Hulp bij het gebruik van examencentrumVeel gestelde vragen en antwoordenGebruiksvoorwaarden van examencentrumGegevensverwerking op examencentrumDoorlinken naar examencentrumContact opnemen
Alles over het halen van het rijbewijs voor de bromfiets, motor of autoAlles over het afleggen van het CBR theorie examen voor de bromfiets, motor of autoAlles over het afleggen van het CBR praktijk examen voor de bromfiets, motor of autoOpfriscursus voor rijbewijsbezitters bromfiets, motor of auto
Leren van de verkeerstheorieTheorie oefenen examens bromfietsTheorie oefenen examens motorTheorie oefenen examens autoCBR theorie examen afleggen
Verkeerstheorie leren voor het bromfiets, motor en auto theorie examen
Voordat je het theorie examen met goed gevolg kan afleggen dien je de verkeerstheorie te bestuderen. Er zijn verschillende leermethoden en iedereen heeft zo zijn voorkeur. Gebruik wel altijd de nieuwste leermiddelen. In de verkeerstheorie verandert nog al eens wat. Het besparen op leermiddelen loopt vaak uit op het zakken voor het theorie examen. Je bent dan meestal meer kwijt (voor een nieuw theorie examen) dan dat je gelijk goede leermiddelen had gekocht. Het merendeel van de kandidaten zakt voor het theorie examen!
Verkeersleermiddelen voor thuis
Je kunt de verkeerstheorie zelf oefenen met diverse leermiddelen. Zo zijn er goede boeken, CD-Rom's, DVD's en internetcursussen. Deze leermiddelen kun je aanschaffen via www.theorieshop.nl.
Online oefenen theorie examens
Neem de proef op de som en test jouw verkeerskennis met één van de online oefen theorie examens. De theorie examens werken online geheel conform de officiële examenmethode en voldoen aan de nieuwste Europese richtlijnen. Na afloop van ieder examen krijg je de uitslag en een uitgebreide foutenanalyse.
Officiële theorie examen afleggen
Nadat je voldoende hebt geoefend en de verkeerstheorie kent moet je een theorie examen afleggen bij het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Deze heeft verschillende examencentra in Nederland waar je dit kunt doen. Op deze website kun je uitsluitend theorie examens oefenen.
Theorie examens bromfiets (categorie Am)
Meer theorie examens
Examen Am 1Examen Am 2Examen Am 3Examen Am 4
 
Theorie examens motor (categorie A)
Meer theorie examens
Examen A 1Examen A 2Examen A 3Examen A 4
 
Theorie examens auto (categorie B)
Meer theorie examens
Examen B 1Examen B 2Examen B 3Examen B 4
Theorielessen via de rijschool
Er zijn rijscholen die theorieles geven. De meeste rijscholen geven echter alleen praktijkles. Indien je wilt weten of je rijschool theorieles geeft, dan dien je zelf contact op te nemen met je rijschool.
Verkeersforum
Voor vragen waarop je geen antwoord krijgt in de leermiddelen kun je terecht op het verkeersforum. Je kunt daar zelf vragen stellen of reageren op vragen van anderen. Het verkeersforum wordt beheerd door professionele verkeersspecialisten. Je krijgt dus altijd een goed antwoord op je vraag!

Hoe werkt een theorie examen?
Het theorie examen bestaat uit 50 vragen (auto 65) waarop je antwoord dient te geven. Er zijn vragen met de antwoordmogelijkheden ja/nee, A/B/C en open vragen waar je een getal dient in te vullen. De vragen verschijnen op monitoren en worden voorgelezen. Het beantwoorden van de vragen doe je met behulp van een antwoordterminal die zich voor je op de tafel bevindt. Van de 50 vragen dien je er minimaal 44 goed (auto 48) te hebben beantwoord. Na afloop krijg je gelijk de uitslag. Het examen duurt in totaal ongeveer 45 minuten.

Inhoud theorie examen
Elk theorie examen bevat vragen uit onderstaande categorieën:
 
A. Algemene bepalingen verkeerswetgeving
B. Bepalingen rijbevoegdheid en rijbewijzen
C. Inrichting, belading en slepen van voertuigen
D. Techniek, onderhoud en controle van voertuigen
E. Gebruik gordels en de zitplaats voor passagiers
F. Milieubewust en energiezuinig rijden
G. De toestand van de bestuurder
H. De eigenschappen en toestand van het voertuig
J. De aanwezigheid en gedrag van ander verkeer
K. De weg-, zicht- en weersomstandigheden
L. Handelen bij ongevallen en pech onderweg
M. Voor laten gaan op kruispunten
N. Voor laten gaan bij het afslaan
O. Voor laten gaan van invaliden en voetgangers
P. Politie, ambulance, brandweer, militaire colonnes en trams
Q. Bijzondere manoeuvres
R. Plaats op de weg en voorsorteren
S. Inhalen
T. Snelheid
U. Stilstaan en parkeren
V. Tekens, signalen en gevarendriehoek
W. Gebruik van lichten
X. Verkeersborden
Y. Verkeerslichten en aanwijzingen
Z. Verkeerstekens op het wegdek

Afleggen officiële CBR examen
Het officiële theorie examen dien je af te leggen in één van de examencentra van het CBR. Als je denkt de verkeerstheorie te beheersen en klaar te zijn om het theorie examen af te leggen, kun je zelf een examenplaats reserveren bij het CBR. Meer informatie over het afleggen van het CBR theorie examen vind je op de pagina CBR examen.

Laatste update: 25-05-2019. De inhoud van deze website wordt met de uiterste zorg samengesteld. Lens Media BV garandeert echter geen foutloze website of ononderbroken werking. Indien je onvolkomenheden in deze website vindt of indien de werking van deze website storingen vertoont, stelt LENS Media BV het op prijs als je dit wilt melden aan de webmaster.